THOMPSON HOUSE

Some Bedford friends had been living in the same house for over thirty years. I was surprised when they called and said that they wanted to buy a house less than a mile away that had “good bones” but needed a lot of work. It not only had good bones, it was on five acres with a stream and pond bordered on three sides by several acres of Nature Conservancy Preserve.

“Before & After” Floor Plans

The main living areas of the ground floor were fine – just needed some refurbishing. What needed to be added was storage – preferably without enlarging the footprint. That was easy; The large master bathroom had a total glass roof with zero insulating value. So it made sense to add a large cedar closet above. Then over the entry hall was a perfect place to add an “attic” but with convenient access and heat so that paintings and “stuff” could be stored there without the detrimental effects of so many storage areas. Also, the existing Master Bedroom was large enough but it was one-story with a ceiling of less than eight feet. Also, there was inadequate insulation in the ceiling.